Utama >> Inpo Narkoba >> Efek samping Ambien sareng kumaha nyingkahanana

Efek samping Ambien sareng kumaha nyingkahanana

Efek samping Ambien sareng kumaha nyingkahananaInpo Narkoba

Efek samping Ambien | Leungit ingetan | Halusinasi | Efek samping Ambien vs Ambien CR | Sabaraha lami efek sampingna? | Peringatan | Ditarikna | Overdosis | Interaksi | Kumaha carana nyingkahan efek samping

Ambien (zolpidem tartrate) mangrupikeun ubar mérek resép ngaran mérek anu dianggo pikeun pengobatan sesekali insomnia . Ambien ngirangan seueur waktos kanggo bobo sareng ningkatkeun durasi bobo. Sapertos sadayana ubar ubar keur nengtremkeun-hipnotik, penting pikeun pinuh ngartos épék pangaruh poténsial ubar, peringatan, sareng interaksi narkoba sateuacan nyandak pangobatan.



BERKAITAN: Diajar langkung seueur ngeunaan Ambien | Kéngingkeun diskon Ambien



Efek samping umum tina Ambien

Efek samping Ambien anu paling umum nyaéta:

  • Nyeri sirah
  • Ngalamun
  • Pusing
  • Seueul
  • Réaksi alérgi
  • Nyeri otot
  • Nyeri deui
  • Kahariwang
  • Mabok (raoseun dibius)
  • Sinus kamacetan
  • Kamacetan irung
  • Énergi lemah
  • Masalah mémori
  • Disorientasi
  • Sungut garing
  • Birit
  • Masalah visi
  • Paningal kabur
  • Panon beureum
  • Masalah perhatosan
  • Palpitations
  • Cahaya sirah
  • Kabebeng

Kaseueuran efek samping ieu jangka pondok sareng bakal turun sababaraha jam dugi ka sapoe saatos nyandak Ambien.



Efek samping serius tina Ambien

Ambien ngalambatkeun otak, janten efek samping Ambien anu paling serius aya hubunganana sareng pangaruhna dina uteuk. Ieu kalebet:

  • Paripolah bobo anu kompléks (sleepwalking, bobo-drive, jsb)
  • Gangguan méntal poé payun
  • Kabingungan sareng disorientasi parah
  • Halusinasi
  • Déprési
  • Suicidality
  • Réaksi alérgi parah sapertos turunna tekanan darah (anafilaksis), sesak napas, atanapi panutupan saluran napas
  • Kagumantungan, nyiksa, sareng ditarikna

Ambien kalebet peringatan kotak hideung FDA pikeun paripolah saré kompléks — kagiatan hudang normal dilakukeun nalika bobo sapertos sleepwalking, bobo-drive, masak bobo, atanapi kagiatan anu sami. Paripolah bobo anu rumit disababkeun ku zolpidem tiasa nyababkeun cilaka, maot, sareng bahkan rajapati . Ambien bakal langsung dilanjutkeun upami paripolah bobo anu rumit dialaman nalika nginum obat.

Kusabab résiko kagumantungan sareng nyiksa, Ambien diklasifikasikeun salaku bahan dikawasa ku Badan Penegak Narkoba (DEA). Éta henteu disatujuan pikeun jangka panjang. Ogé, zolpidem nganyenyeri déprési, janten Ambien henteu kedah dicandak ku jalma anu depresi.



Jalma anu nginum obat bobo resep tilu nepi ka lima kali leuwih gampang maot atanapi kaserang kanker tibatan jalma anu henteu nginum obat bobo. Alesan pikeun ieu henteu dipikaharti pisan. Nanging, risikona gumantung kana dosis, janten paling handap pikeun jalma anu nginum obat bobo ngan ukur sababaraha kali sataun.

Ambien kaleungitan ingetan

Di cobaan klinis , Ambien ngahasilkeun leungitna ingetan anu signifikan sacara klinis kirang ti 1% pasién anu nyandak dosis anu disarankeun.

Nalika zolpidem mangaruhan ingetan, pasién henteu kaleungitan kenangan anu aya. Sabalikna, uteuk kaleungitan kamampuan ngawangun kenangan anyar, kaayaan anu disebut anterograde amnesia. Nalika leungitna ingetan anu signifikan sacara klinis jarang pisan, ampir saha waé anu nyandak Ambien bakal ngalaman sababaraha tingkat gangguan memori . Balukar samentawis, sareng ingetan ningkat nalika ubarna teu dilanjutkeun.



Ambien ogé parantos dikaitkeun sareng paningkatan résiko pikun-mangrupikeun buruk umum dina fungsi méntal-dina lansia. Kusabab ieu sareng alesan anu sanés, dosis anu disarankeun pikeun sepuh nyaéta satengah dosis déwasa.

Halusinasi Ambien

Dina uji klinis , kirang ti 1% pasién ngalaporkeun halusinasi visual atanapi pendengaran (persépsi palsu). Halusinasi leuwih gampang dialam ku jalma anu ngagaduhan gangguan neurologis, sapertos gangguan perhatian deficit hyperactivity (ADHD), panyawat méntal, atanapi panggunaan ubar anu ngarobih pipikiran sanés. Halusinasi langkung umum di kalangan barudak sareng sepuh tibatan déwasa.



Aya sababaraha kasus dimana pasién anu nyandak zolpidem parantos ngalaman delir , nyaéta, lieur parah, disorientasi, sareng halusinasi. Delirium anu diinduksi ku Ambien, mangrupikeun pangaruh samping anu langka pisan sareng sigana diwatesan pikeun manula.

Efek samping Ambien vs Ambien CR

Ambien tiasa dicandak dina pelepasan langsung (Ambien) atanapi format ngalegaan ( Ambien CR ). Ambien-pelepasan saharita ditetepkeun pikeun ngabantuan jalma bobo nalika wengi, tapi Ambien CR dimaksudkeun pikeun ngabantosan jalma-jalma bobo sareng bobo bari wengi. Éta ngagabungkeun dosis standar Ambien-pelepasan langsung sareng dosis Ambien ngalegaan-ngaleupaskeun.



Kusabab Ambien CR dileupaskeun langkung laun kana awak, éta nyababkeun épék résidu langkung jelas dina dinten saatos dicandak. Ieu kalebet gangguan méntal, gangguan mémori, sareng kurangna koordinasi. Pasien anu nganggo Ambien CR kedah nyingkahan kagiatan dinten payun anu peryogi waspada méntal sapertos nyetir atanapi mesin operasi.

Ambien vs. Ambien CR épék umum
Pangaruh samping Ambien Ambien CR
Nyeri sirah + +
Ngalamun + +
Duka beurang sareng gangguan méntal +
Pusing + +

Sabaraha lami pangaruh Ambien tahan?

Ambien gancang dimetabolisme ku awak sareng tumiba kana tingkat anu teu tiasa didétéksi dina aliran getih kirang ti sapoé. Dosis anu langkung luhur, Nanging, tiasa waé tetep dina sistem salami tilu dinten. Efek samping biasana henteu langkung lami tibatan jaman ieu.



Upami Ambien dianggo sacara kronis atanapi dina dosis tinggi, gejala ditarikna tiasa dimimitian genep dugi ka dalapan jam saatos ubarna diteruskeun sareng tahan salami hiji dugi ka dua minggu.

Ambien contraindications & peringatan

Panyawat kasehatan resep Ambien ati-ati sareng bakal ngawas penderita kalayan ati-ati. Sababaraha umbul beureum tiasa nyorong panyadia kasihatan pikeun nyingkahan resep obat éta heula atanapi lirénkeun resép anu aya, sapertos paripolah kulem kompléks, réaksi alérgi, déprési, kaayaan médis anu aya dina kaayaan, riwayat nyalahgunakeun zat, sareng kaayaan anu sanésna.

Paripolah bobo kompléks

Kusabab Ambien tiasa nyababkeun paripolah bobo kompléks berpotensi bahaya sapertos sleepwalking, bobo-driven, sleep-dahar, sareng gangguan bobo anu sami, Ambien henteu diresepkeun ka pasién anu ngalaman paripolah bobo anu rumit. Ambien bakal geuwat diteruskeun dina conto mimiti paripolah bobo anu kompléks.

Réaksi alérgi

Ambien ogé bakal diteruskeun upami nyababkeun réaksi alérgi parah anu ngalibatkeun anafilaksis — turunna tekanan darah dumadak-atanapi angioedema (kulit ngabareuhan), kaayaan anu ditandaan ku gejala sapertos gangguan napas sareng halangan saluran napas.

Déprési

Ambien tiasa nganyenyeri gejala déprési, janten bakal dirumuskeun ati-ati ka pasién anu depresi. Salaku tambahan, Ambien tiasa berinteraksi sareng pangobatan antidepresan tinangtu (SSRIs sareng MAO sambetan), janten resep ieu panginten kedah dirobih.

Kaayaan médis kaayaan

Masalah murag bobo atanapi tetep bobo sering mangrupikeun gejala tina panyakit jiwa atanapi panyakit fisik. Ambien panginten sanés terapi anu leres upami kaayaan anu tiasa diubaran. Ambien, maka, henteu diresepkeun dugi ka evaluasi fisik sareng psikiatris lengkep dilakukeun.

Kaayaan médis anu aya

Ambien ngalambatkeun napas, janten pasién anu ngagaduhan masalah pernapasan anu parantos aya sapertos panyawat paru-paru obstruktif kronis (COPD), myasthenia gravis, atanapi sleep sleep panginten peryogi pancegahan khusus.

Jalma anu ngagaduhan panyakit ati, myasthenia gravis, panyakit pernapasan, atanapi riwayat panyalahgunaan narkoba atanapi panyakit méntal ogé tiasa henteu cocog pikeun Ambien atanapi Ambien CR. Ambien bakal dirumuskeun ati-ati dina dosis anu langkung handap pikeun manula, awéwé, barudak, sareng penderita anu lemah.

Kakandungan sareng nyusu

Zolpidem bakal meuntas plasénta sareng ngalebetkeun aliran getih fétus. Lahirna tiasa ngalaman déprési pernapasan, sedasi, nada otot goréng, sareng gejala ditarikna upami Ambien kasép telat nalika kakandungan. Orok nyusu ogé kakeunaan sakedik Ambien dina susu ibu. Panyawat kasihatan ati-ati ngeunaan ngagunakeun zolpidem dina trimester katilu kakandungan atanapi di awéwé anu nuju ngarawat.

Ditarikna Ambien

Nalika dianggo sakumaha anu diarahkeun, Ambien nyababkeun kagumantungan sareng ditarikna kirang ti 1% pasién numutkeun uji klinis sareng postmarketing . Nanging, upami Ambien dianggo sacara kronis atanapi dina dosis tinggi, katergantungan sareng ditarikna langkung dipikaresep.

Gejala ditarikna tiasa hampang atanapi parna gumantung kana sabaraha Ambien anu dicandak sareng kumaha gancang ubarna diteruskeun. Gejala ieu tiasa dimimitian dina sababaraha jam dumadakan ngeureunkeun pangobatan, ngirangan dosis, atanapi leungit dosis. Gejala kalebet kulem (insomnia rebound), kahariwang, hawa narkoba, gampang ambek, agresi, parobihan, tremor, kacapean, serangan panik, sareng detak jantung anu gancang. Gejala ditarikna anu paling serius nyaéta kejang.

Ambien overdosis

Ambien mangrupikeun pangobatan anu kawilang aman nalika dicandak dina dosis anu disarankeun 5 mg dugi ka 10 mg dina jangka waktu 24 jam. Overdosis Ambien (70 mg dina 24 jam) atanapi ngagabungkeun Ambien sareng depressants anu sami tiasa nyababkeun efek samping anu bahaya sareng berpotensi fatal. Ambien utamina ngalambatkeun uteuk, janten overdosis tiasa ngakibatkeun kabingungan, kakurangan, kaleungitan eling, atanapi koma. Éta ogé ngalambatkeun denyut jantung sareng napas, pangaruh anu berpotensi ngancam kahirupan. Overdosis Ambien parantos dipikaterang nyababkeun fatalities.

Interaksi Ambien

Ambien dianggap sistem saraf pusat (CNS) déprési, nyaéta, éta ngalambatkeun otak. Ambien tiasa ningkatkeun ubar keur nengtremkeun, gangguan motor, sareng efek samping tina déprési SSP sanés atanapi sabalikna. Kusabab kitu, panyadia kasehatan bakal nyobian nyingkahan Ambien sareng déprési SSP sanés sapertos:

  • Alkohol, ganja , cannabinoids, suplemén melatonin, akar valerian, atanapi kava
  • Antihistamin sapertos promethazine, azelastine, atanapi doxylamine
  • Barbiturates sapertos secobarbital, butalbital, atanapi butabarbital
  • Narkotika (opioid) sapertos codeine, hydrocodone, atanapi oxycodone
  • Ubar keur nengtremkeun sapertos Belsomra (suvorexant), zaleplon, atanapi Dayvigo (lemborexant)
  • Benzodiazepines sapertos alprazolam, diazepam, temazepam, atanapi lorazepam
  • Relaksasi otot sapertos orphenadrine, baclofen, atanapi chlorphenesin
  • Pangobatan hariwang sapertos buspirone
  • Obat nyeri saraf sapertos gabapentin atanapi pregabalin
  • Pangobatan seueul sapertos metoclopramide, alizapride, atanapi droperidol
  • Anticonvulsants sapertos karbamazepin, rufinamide, atanapi asam valproic
  • Pangobatan kasakit Parkinson sapertos pramipexole, ropinirole, rotigotine, atanapi piribedil
  • Sababaraha ubar antipsikotik sapertos levomepromazine, methotrimeprazine, haloperidol, atanapi blonanserin
  • The ubar narcolepsy Xyrem (natrium oxybate)

Upami panggunaan déprési SSP sanés henteu tiasa disingkahan, dosis Ambien tiasa dikirangan atanapi resép sanés tiasa dirobih. Nalika nyandak Ambien, penderita henteu kedah nyandak depressants CNS atanapi alkohol caket waktos bobo. Ngagabungkeun Ambien sareng antihistamin anu langkung seueur sapertos Benadryl (diphenhydramine) ogé bakal ningkatkeun résiko sareng parah efek samping Ambien.

Ambien bakal ningkatkeun efek samping sareng karacunan sambetan serotonin reuptake inhibitors (SSRIs), ubar biasana diresepkeun pikeun ngubaran déprési. Deui, dokter resép tiasa ngarobih terapi atanapi ngirangan dosis Ambien. Inhibitor MAO, kelas antidepresan sanés anu kalebet Marplan (isocarboxazid) sareng Nardil (phenelzine), bakal ngirangan efektivitas Ambien, janten dokter resep peryogi ngawas terapi.

Sababaraha ubar, khususna ubar imunoterapi antikanker, ningkatkeun kamampuan awak pikeun metabolisme sareng ngaleungitkeun Ambien tina awak. Obat ieu ngirangan konsentrasi getih sareng efektivitas Ambien. Sababaraha anu paling umum nyaéta Taflinar (dabrafenib), Tibsovo (ivosidenib), Balversa (erdafitinib), Lorbrena (lorlatinib), Kevzara (sarilumab), Sylvant (siltuximab), Actemra (tocilizumab), Xtandi (enzalutamide), Lysodren , sareng bosentan. Sababaraha kortikosteroid sapertos hidrokortison sareng budesonida ogé tiasa ngirangan efektivitas Ambien. St. John's wort, suplemén hérbal anu populér, ogé ngirangan konsentrasi sareng épéktipitas Ambien dina awak.

Narkoba sareng kadaharan sanésna, Nanging, ningkatkeun konsentrasi Ambien dina getih sahingga ningkatkeun résiko efek samping Ambien. Ieu kalebet:

  • Anggur , minyak peppermint, sareng goldenseal
  • Jinis antibiotik anu tangtu sapertos ciprofloxacin, klaritromisin, sareng eritromisin
  • Obat antifungal (azole) sapertos itraconazole atanapi ketoconazole
  • Jinis pangobatan antivirus tangtu sapertos ritonavir, atazanavir, darunavir, Invirase (saquinavir), sareng Crixivan (indinavir)
  • Pangobatan tekanan getih sapertos verapamil
  • Ubar penenang Benzodiazepine sapertos diazepam sareng midazolam
  • Kortikosteroid sapertos dexamethasone atanapi fluticasone

Obat ieu, tuangeun, atanapi suplemén henteu kedah dilanjutkeun atanapi dirobih. Nanging, penting pikeun jalma anu nginum obat-obatan ieu sareng Ambien kedah ati-ati ngalaksanakeun kagiatan anu berpotensi picilakaeun anu meryogikeun kaparigelan méntal sapertos nyetir, mesin operasi, atanapi ilubiung dina kagiatan bahaya.

Kumaha carana nyingkahan efek samping Ambien

Kaseueuran ubar nyababkeun efek samping, sareng Ambien henteu benten. Kusabab Ambien ngalambatkeun otak, seuseueurna efek samping aya hubunganana sareng sipat ubar keur nengtremkeun: katiisan, lieur, gangguan motor, répléks lalaunan, sareng turun waspada. Anjeun tiasa ngirangan résiko efek samping ku nuturkeun sababaraha aturan jempol saderhana:

1. Candak Ambien sakumaha paréntah

Anjeun bakal diresepkeun dosis wengi 5 mg, 10 mg, atanapi upami nyandak Ambien CR, 12.5 mg. Entong ngalangkungan dosis ieu atanapi nganggo langkung ti dua pél dina waktos 24 jam sanaos dosis anu munggaran henteu jalan. Dosisna bakal dikirangan pikeun awéwé, manula, atanapi jalma anu nyandak jinis ubar sanés, janten tong nyobian ningkatkeun dosis kana dosis normal.

2. Caritakeun ka dokter ngeunaan sagala kaayaan médis sareng pangobatan anjeun

Kusabab résiko efek samping, anjeun kedah nyarios ka dokter ngeunaan:

  • Naon waé kaayaan fisik anu anjeun ngagaduhan, khususna masalah ati atanapi panyakit pernapasan
  • Sejarah anjeun kalayan kaayaan jiwa
  • Sagala panggunaan alkohol, panggunaan narkoba rekreasi, atanapi riwayat nyalahgunakeun narkoba
  • Naon gangguan jiwa anjeun tiasa ngalaman
  • Sadaya pangobatan anu ayeuna anjeun lakukeun
  • Sadaya pangobatan terlengkap sareng suplemén anu biasana anjeun lakukeun
  • Kegiatan siang anu berpotensi bahaya anu anjeun damel, sapertos ngoperasikeun mesin beurat atanapi nyetir ka tempat damel

Salawasna ngobrol sareng dokter anjeun ngeunaan efek samping anu dialaman nalika nginum obat resép.

3. Ngalatih kabersihan bobo anu saé

Anjeun kedah nganggo Ambien sakumaha jarang-gancang. Pamakéan paling aman tina Ambien nyaéta ngembangkeun kabersihan bobo anu saé sareng nginum obat ngan ukur nalika sagala gagal .

  • Hindarkeun kagiatan anu ngarangsang sapertos nonton tipi atanapi pidéo sateuacan bobo.
  • Ngembangkeun kabiasaan rélaxasi wengi sapertos mandi, panas, atanapi yoga dina satengah jam atanapi sajam sateuacan bobo.
  • Bobo dina waktos anu sami unggal wengi. Sababaraha urang nyetél alarem kanggo waktos bobo.
  • Pareuman lampu sareng ngaleungitkeun sadaya gangguan nalika badé bobo.
  • Olahraga unggal dinten.
  • Hindarkeun katuangan sapertos kafein, alkohol, sareng gula anu ngaganggu kamampuan saré.

4. Nyingkahan tuangeun anu tangtu, suplemén, sareng ubar

Sababaraha tuangeun, ramuan, sareng ubar ningkatkeun pangaruh parah tina Ambien. Panyedia kasihatan anjeun tiasa ngabantosan anjeun nganapigasi hubungan ubar antara Ambien sareng ubar resép anu anjeun candak. Pikeun nyandak Ambien kalayan aman, anjeun kedah nyingkahan alkohol, ganja, jeruk bali, suplemén melatonin, akar valerian, cannabidiol, chamomile, goldenseal, lemon balm, passionflower, calendula, gotu kola, sareng antihistamin anu over-the-counter. Sadaya zat ieu ningkatkeun pangaruh ubar keur nengtremkeun tina Ambien sareng ningkatkeun résiko efek samping, khususna gangguan mental dina dinten payun. Sateuacan anjeun ngamimitian nyandak suplemén diét atanapi ubar hérbal, ngobrol heula sareng dokter resép anjeun.

Sumber: