Utama >> Inpo Narkoba >> Efek samping Furosemide sareng kumaha carana nyingkahanana

Efek samping Furosemide sareng kumaha carana nyingkahanana

Efek samping Furosemide sareng kumaha carana nyingkahananaInfo Narkoba Furosemide mangrupikeun diuretik anu ngubaran edema sareng hipertensi tapi tiasa ngahasilkeun efek samping. Pariksa daptar épék umum na serius.

Efek samping Furosemide | Efek samping serius | Sabaraha lami efek sampingna? | Peringatan | Interaksi | Kumaha carana nyingkahan efek samping

Furosemide (ngaran mérek: Lasix ) mangrupikeun resep diuretik umum anu ngubaran edema (ingetan cairan) kusabab gagal jantung kongestif, sirosis ati, atanapi panyakit ginjal. Furosemide ogé ngubaran hiperténsi (tekanan darah tinggi) sareng edema paru (cairan dina bayah).



Furosemide ningkatkeun jumlah cai sareng uyah anu dikaluarkeun dina cikiih, ngirangan cairan dina jaringan awak ogé dina saluran getih. Salaku loop diuretik, furosemide dianggo dina hiji daérah anatomis khusus dina ginjal, ngajantenkeun épéktip pikeun jalma anu gangguan fungsi ginjal.



Sapertos sadayana diuretik, furosemide tiasa ngahasilkeun efek samping, berinteraksi sareng ubar sanésna, sareng nganyenyeri kaayaan médis anu tos aya.

Patali: Diajar langkung seueur ngeunaan furosemide



Efek samping umum tina furosemide

Furosemide gaduh sababaraha efek samping anu tiasa mangaruhan salah sahiji atanapi langkung sistem dina awak.Tanjeunna paling umum samentawis efek samping kalebet:

  • Ngaronjat ngompol
  • Tingkat éléktrolit rendah (natrium rendah, magnesium, kalsium, atanapi kadar kalium)
  • Pusing
  • Seueul
  • Muntah
  • Birit
  • Kram beuteung
  • Kaleungitan napsu
  • Tiba-tiba turunna tekanan darah nalika nangtung (hipotensi orthostatik)
  • Kram otot
  • Kalemahan
  • Ngabodor
  • Ngirining ceuli
  • Nyeri sirah
  • Paningal kabur
  • Tingkat gula getih anu luhur (hyperglycemia)
  • Kolesterol tinggi sareng lemak (trigliserida) dina getih
  • Asam urat kaleuleuwihan (hyperuricemia)
  • Ngaronjat énzim ati
  • Nyeri situs suntikan (nalika dipasihkeun suntikan furosemide)
  • Rurusuhan atanapi peurih
  • Sensitipitas kana cahaya (photosensitivity)

Efek samping serius tina furosemide

Furosemide gaduh sababaraha efek samping serius sareng berpotensi bahaya. Ieu kalebet:

  • Dehidrasi
  • Panyusutan éléktrolit parah
  • Volume getih handap (hypovolemia)
  • PH getih anu luhur (alkalosis metabolik)
  • Karuksakan ceuli (ototoxisitas) sareng kaleungitan ngupingna
  • Turun atanapi leungitna fungsi otak kusabab disfungsi ati (hépatic encephalopathy) dina jalma anu ngagaduhan panyakit ati
  • Bengkak tina pankréas ( pankreatitis )
  • Jaundice
  • Gangguan getih kalebet anémia, anémia aplastik, anémia hemolitik, agranulositosis, eosinofilia, thrombositopenia, sareng leukopenia
  • Réaksi alérgi parah sapertos anafilaksis, réaksi kulit parna, sareng pembuluh getih anu ngabareuhan (vasculitis sistemik)

Sabaraha lami efek samping furosemide awét?

Seueur efek samping minor furosemide urang, sapertos masalah kiih atanapi sistem pencernaan, janten langkung saé sabab ubarna pareum, biasana dina genep dugi ka dalapan jam . Masalah sanés sapertos dehidrasi, henteu saimbang éléktrolit, hyperglycemia, koléstérol tinggi, sareng réaksi alérgi hampang nyandak waktos deui pikeun ngabéréskeun sareng panginten meryogikeun perawatan.



Sababaraha efek samping serius sapertos pancreatitis atanapi gangguan getih tiasa meryogikeun perawatan di rumah sakit. Leungitna dédéngéan sareng tinnitus tiasa dibalikkeun nalika furosemide teu diteruskeun, tapi tiasa janten kaayaan permanén di sababaraha jalma. Hepatic encephalopathy mangrupikeun efek samping anu ngancam kahirupan anu ngabutuhkeun rawat inap sareng tetep pikeun rata-rata 48 jam . Hepatic encephalopathy nyaéta a dibalikkeun kaayaan, tapi tingkat salametna handap.

Kontra Furosemide & peringatan

Furosemide panginten henteu cocog pikeun sadayana. Nyalahgunakeun, overdosis, sareng parobahan kaayaan médis anu aya sadayana mangrupikeun faktor dina nangtoskeun kasalametan pangobatan ieu.

Nyiksa sareng katergantungan

Furosemide henteu ngabalukarkeun katergantungan fisik atanapi psikologis. Furosemide tiasa kitu, nyababkeun gejala ditarikna samentawis nalika teu dilanjutkeun. Furosemide ngarobih mékanisme hormon awak pikeun ngatur urination (diuresis), disebat sistem renin-angiotensin-aldosteron, atanapi RAAS. Nalika furosemide dicandak dina jangka panjang sareng ujug-ujug dipareuman, awak overcompensates ku nahan teuing cai jeung uyah, ngabalukarkeun cairan ngawangun-up atanapi tekanan darah tinggi . Balukarna pareum dina sababaraha dinten, tapi jalma anu kaserang panyakit jantung serius tiasa meryogikeun pangawasan salami periode ieu.



Overdosis

Overdosis furosemide bakal nyababkeun diuresis gancang (éliminasi cai) balukarna déhidrasi sareng éléktrolit. Gejala kalebet haus anu ekstrim, karaos panas, kalemahan, kesang, atanapi pingsan. Overdosis ogé nimbulkeun résiko kaleungitan dédéngéan. Upami overdosis disangka, langsung angkat ka ruang darurat.

Watesan

Furosemide disatujuan ku FDA pikeun digunakeun dina rupa-rupa jalma, ti mimiti bayi anu déwasa dugi ka jalma anu yuswa. Kusabab poténsial pikeun déhidrasi sareng éléktrolit dikurangan, saha waé anu nyandak furosemide bakal diawasi pikeun volume cairan sareng tingkat éléktrolit. Panyadia Podomoro bakal ngajar penderita tanda-tanda déhidrasi atanapi éléktrolit. Suplemén kalium tiasa disarankeun pikeun nyegah kalium getih handap (hypokalemia).



Furosemide henteu pernah dipasihkeun ka jalma:

  • Anu ginjal henteu ngahasilkeun cikiih (anuria)
  • Anu ngalaman réaksi alérgi serius pikeun ubar

Furosemide dianggo kalayan ati-ati pikeun kelompok umur atanapi kaayaan médis tangtu.



  • Énggal lahir bisa meryogikeun pangawasan kusabab résiko tina batu ginjal (nephrolithiasis) atanapi deposit kalsium dina ginjal (nephrocalcinosis).
  • Jalma anu umurna langkung ti 65 taun bisa dimimitian dina dosis anu panghandapna sareng diawasi sacara rutin.
  • Jalma anu ngagaduhan riwayat arrhythmia jantung kedah diawasi.
  • Jalma anu ngagaduhan masalah ginjal (ngaruksak ginjal) atanapi masalah ati bisa dibéré dosis anu langkung alit sareng diawasi sacara rutin.
  • Jalma anu ngagaduhan masalah ingetan kemih tiasa ningali gejalana langkung parah kusabab kanaékan volume cikiih dina kandung kemih.
  • Furosemide tiasa kirang épéktip sareng kamungkinan nyababkeun leungitna dédéngéan di jalma anu ngagaduhan sindrom nefrotik .
  • Jalma anu ngagaduhan diabetes bakal diperingatkeun ngeunaan kamungkinan kanaékan gula getih. Éta tiasa dipenta pikeun ngawas kadar gula getih sacara rutin.
  • Jalma anu ngagaduhan asam urat bisa ningali gejalana ge beuki parah. Tingkat asam urat dina getih panginten kedah diawasi.
  • Furosemide tiasa ngaktipkeun atanapi parah lupus .

Furosemide teu acan ditangtoskeun sakumaha aman nalika nyandung atanapi nyusu. Dokter disarankan pikeun sacara saksama ngawaskeun tumuh fétus dina awéwé anu nyandak furosemide. Ati-ati ogé diperyogikeun nalika nyandak furosemide nalika ngarawat. Furosemide duanana asup kana susu ibu sareng ngirangan laktat. Dina sadaya kasus, dokter bakal sacara ati-ati ngabahas résiko sareng manpaat nginum furosemide nalika hamil atanapi ngarawat.

Interaksi Furosemide

Sababaraha ubar resép sareng over-the-counter (OTC) ngagaduhan interaksi anu signifikan sareng furosemide. Dokter, apotéker, atanapi panyadia Podomoro bakal ahli dina interaksi ubar ieu sareng tiasa nyiapkeun jalma pikeun kamungkinan interaksi narkoba.



Kusabab interaksi ubar, furosemide henteu pernah dianggo desmopressin atawa Marplan (isocarboxazid). Ngagabungkeun furosemide sareng desmopressin tiasa nyababkeun kadar natrium anu bahaya pisan, sedengkeun isocarboxazid sareng furosemide tiasa ngahasilkeun tekanan getih anu bahaya pisan.

Interaksi ubar sanésna bakal peryogi ati-ati sareng pangawasan ati-ati. Pangobatan ieu kalebet:

  • Laxatives, kortikosteroid, sambetan proton-pump, sareng bronchodilators (béta-2 agonis): Ngagabungkeun furosemide kalayan salah sahiji pangobatan ieu bakal naékkeun résiko déhidrasi sareng henteu saimbang éléktrolit.
  • Antibiotik Aminoglikosida: Ngagabungkeun furosemide kalayan ubar ototoxic sanésna ningkatkeun résiko karusakan ceuli sareng kaleungitan dédéngéan.
  • NSAIDs (ubar anti radang nonsteroidal) sareng salisilat
  • Obat kanker dumasar platinum: Ngagabungkeun furosemide sareng ubar sapertos cisplatin atawa karboplatin ningkatkeun kamungkinan ubar-ubaran éta ngarusak ginjal, sungsum tulang, atanapi ceuli.
  • Obat tekanan darah: Ngagabungkeun furosemide sareng ubar sanés anu nurunkeun tekanan darah tiasa nyababkeun tekanan darah rendah bahaya (hipotensi).
  • Antipsikotik, ubar keur nengtremkeun, barbiturat, opioid, sareng pangobatan disfungsi erectile: Ngagabungkeun ubar-ubaran ieu sareng furosemide ningkatkeun résiko hipotensi, janten jalma anu tekanan darah rendah panginten kedah diawasi sacara rutin atanapi dirobih dosis.

Kumaha carana nyingkahan efek samping furosemide

Furosemide sering dipasihkeun sacara intravena di pasién di rumah sakit, tapi kaseueuran jalma bakal nginum obat salaku tablet atanapi larutan lisan hiji atanapi langkung kali per dinten. Teu aya wates panjangna waktos furosemide tiasa dilaksanakeun, tapi jalma sacara rutin nyandak furosemide kedah nuturkeun sababaraha tip pikeun ngabantosan ngatur efek samping.

1. Caritakeun ka dokter ngeunaan sadaya kaayaan médis sareng pangobatan

Sateuacan diresepkeun furosemide, carioskeun ka dokter resep atanapi ahli kaséhatan ngeunaan:

  • Sadaya kaayaan médis ayeuna, khususna panyakit ginjal, panyakit ati, masalah kiih (sapertos prostat anu ageung atanapi halangan kandung kemih), asam urat, lupus, diabetes, henteu saimbang éléktrolit, arrhythmia jantung, tekanan darah rendah, atanapi alergi kana sulfonamides (ubar sulfa)
  • Kakandungan, nyusu, atanapi rencana kakandungan
  • Tés getih glukosa naon waé anu bakal datang
  • Scan médis naon waé anu bakal aya anu bakal kalebet pewarna kontras radioaktif
  • Naon waé operasi anu bakal datang
  • Sadaya OTC sareng ubar resép, suplemén, sareng ubar hérbal anu dicandak, khususna desmopressin atanapi Marplan (isocarboxazid)

2. Candak furosemide sakumaha paréntah

Turutan sadaya pitunjuk dina labél resép atanapi anu disayogikeun ku ahli kaséhatan. Entong nyandak langkung atanapi kirang ti resep dugi ka anjeun konsultasi sareng dokter atanapi ahli kaséhatan.

3. Hindarkeun jadi déhidrasi atanapi handap éléktrolit

Furosemide tiasa nyababkeun cairan sareng éléktrolit dina awak turun teuing. Dehidrasi parah tiasa nyababkeun karusakan ginjal sareng runtuhna sirkulasi. Pangurangan éléktrolit tiasa ningkat kana masalah serius kalebet koma, kejang, sareng serangan jantung. Taroskeun ka ahli kaséhatan sabaraha sareng jinis cairan naon anu tiasa dicandak saatos dosis furosemide. Kalium atanapi suplemén sanés tiasa ogé diperyogikeun.

Nalika nyandak furosemide, waspada pikeun tanda-tanda déhidrasi sapertos sungut garing, panon garing, keram otot, nyeri otot, kantun, capé, sareng kalemahan. Anjeun panginten tiasa nginum cairan kanggo méréskeun masalah, tapi upami cairan diwatesan, nyauran ahli kaséhatan pikeun nasihat médis.

4. épék Monitor

Sababaraha urang tiasa dipenta pikeun ngawas kaayaan médisna sapertos tekanan darah atanapi kadar glukosa darah. Pariksa nilai-nilai ieu satia sareng catet aranjeunna dina diary obat. Upami nilaina henteu normal, panggil dokter atanapi panyadia kasehatan sanés kanggo bantosan.

5. Nyingkahan NSAIDs sareng obat pencahar

Nyeri-panyawat anu populér sapertos aspirin sareng ibuprofen tiasa ngirangan efektivitas furosemide sareng ningkatkeun résiko kana ginjal atanapi dédéngéan. Sami manglaku ka bismuth subsalicylate , bahan aktif dina Pepto-Bismol . Éta patalina sareng aspirin sareng bakal nyababkeun masalah anu sami nalika digabungkeun sareng furosemide.

Laxatives ningkatkeun kaleungitan cai, janten aranjeunna ningkatkeun résiko dehidrasi, panipisan éléktrolit, sareng karusakan ginjal nalika nyandak furosemide. Ngobrol sareng dokter atanapi ahli kaséhatan anu sanés sateuacan nyandak salah sahiji ubar OTC ieu nalika nyandak furosemide.

6. Ngadeg lalaunan

Upami nangtung nyababkeun lieur, cobi nangtung lalaunan. Pusing panginten peryogi linggih deui kanggo sababaraha waktos. Bohong upami lieur janten parah teuing.

Sumber anu aya hubunganana: