Utama >> Atikan Kaséhatan >> Suntikan PRP: Naha terapi plasma-euyeub trombosit tiasa dianggo?

Suntikan PRP: Naha terapi plasma-euyeub trombosit tiasa dianggo?

Suntikan PRP: Naha terapi plasma-euyeub trombosit tiasa dianggo?Atikan Kaséhatan

Naon suntikan PRP? | Perawatan PRP | Tingkat kasuksésan PRP | Waktos pamulihan | Waragad | Sumberdaya

Ubar regeneratif mangrupikeun wates anyar anu ngajangjikeun. Terapi sapertos perlakuan plasma-euyeub trombosit (PRP) ngamanfaatkeun kakuatan kamampuan awak anu cukup pikeun ngubaran dirina. Ngagunakeun trombosit pasien nyalira, suntikan PRP dianggo ku ngagancangkeun prosés penyembuhan, khususna pikeun cilaka anu lambat diubaran bahkan kronis. Seueur klaim anu pikasieuneun dilakukeun pikeun terapi anyar anu kandel ieu, tapi ngalangkungan panilitian sareng konsultasi sareng panyadia kasihatan, dimungkinkeun pikeun terang upami PRP mangrupikeun pilihan pangobatan anu pas pikeun anjeun.



Naon suntikan PRP?

Plasma-euyeub trombosit mangrupikeun persiapan getih pasién nyalira sahingga ngagaduhan konsentrasi luhur trombosit. Nalika disuntikkeun deui kana pasién dina situs cilaka, éta luncat-mimitian prosés penyembuhan di dinya.



Trombosit mangrupikeun sél leutik anu bentukna cakram dina saluran getih. Aranjeunna janten panyawat awak, ngabentuk gumpalan getih nalika aya cilaka. Nalika hiji kacilakaan ngaktifkeun aranjeunna, trombosit tiasa dianggo, ngabentuk gumpalan getih, sareng gancang ngaleupaskeun protéin faktor pertumbuhan pikeun ngamimitian prosés penyembuhan. Protéin ieu nunjukkeun sél di daérah anu cilaka pikeun tumuh, ngabédakeun, ngahasilkeun pembuluh darah énggal, sareng ngagolérkeun jaringan serat pikeun ngalereskeun karusakan.

Terapi plasma-euyeub ku trombosit ngalibatkeun ngaluarkeun getih ti pasién sareng muterkeun dina séntér centugeug. Prosés ieu misahkeun sél getih beureum sareng kaseueuran sél getih bodas tina plasma getih, anu diwangun ku cai, éléktrolit, protéin, sareng trombosit. Plasma-euyeub trombosit misah tina komponén getih sanésna sareng mulih ka bagian awak anu cilaka ngalangkungan suntikan. Trombosit sering diaktipkeun sateuacan suntikan, hartosna prosés pembekuan sacara artifisial dimimitian sateuacan trombosit diwanohkeun ka daérah anu cilaka. Sababaraha dokter, Nanging, yakin langkung saé ngantepkeun trombosit diaktipkeun dina awak. Nalika diaktipkeun, trombosit langsung mimitian ngabeku sareng ngahasilkeun hormon faktor pertumbuhan anu mimiti nyageurkeun daérah anu katarajang.



Kacuali operasi, prosedur ieu biasana rawat jalan. Panyadia kasehatan bakal narik getih, nyiapkeun getih dina centrifuge, sareng ngaleupaskeun plasma-euyeub trombosit langsung di tempat anu cilaka nganggo atanapi henteu nganggo aktip trombosit heula. Panyayogi kasihatan tiasa nganggo bius lokal di situs suntikan heula. Sababaraha prosedur tiasa meryogikeun panggunaan ultrasound atanapi endoscope pikeun ngabantosan dokter pikeun nyuntik suntikan nepi ka cilaka.

Mangpaat

Kanggo kaseueuran cilaka, awak nyageurkeun dirina lumayan gancang sareng henteu meryogikeun gangguan khusus. Perlakuan PRP paling umum dianggo pikeun ngubaran kaayaan dimana prosés penyembuhanana frustrating lambat, sapertos luka dina otot, urat, atanapi tulang. Ieu cilaka anu lambat-penyembuhan tiasa nyandak sababaraha bulan atanapi bahkan taun pikeun direngsekeun, tapi terapi plasma-euyeub ku trombosit tiasa nyepetkeun prosés. Kaseueuran pasién bakal pendakan terapi plasma-euyeub trombosit salaku prosedur pilihan pikeun cilaka olahraga, tatu tendon kronis, sareng hip atanapi dengkul osteoarthritis.

Kasalametan

Nanging, FDA henteu acan nyatujuan perlakuan PRP. FDA parantos mupus centrifuges, tapi sanés perawatanna, janten unggal pangobatan PRP sacara téhnisna pareum-label sareng henteu katutup ku asuransi.



Naon deui, henteu sadaya dokter sareng élmuwan satuju ngeunaan kaayaan mana anu kedah diubaran ku PRP.

Salaku tambahan, aya sakedik konsensus dina protokol pangobatan PRP. Aya kaayaan teu satuju penting ngeunaan persiapan plasma anu euyeub ku trombosit. Sabaraha trombosit anu diperyogikeun? Naha sél getih bodas kedah dilebetkeun? Kumaha upami fibrin, protéin anu penting pikeun pembekuan getih? Naha éta kedah dilebetkeun? Naha ngaktipkeun trombosit sateuacan suntik mangrupikeun ide anu saé? Jawaban pikeun sadaya patarosan ieu masih dibahas sareng didebat di komunitas médis sareng ilmiah.

Napigasi ngaliwatan kandel klaim tiasa sesah nalika mutuskeun naha PRP mangrupikeun pangobatan médis anu pas. Untungna, élmu sareng pangalaman kalayan perlakuan PRP padet pikeun sababaraha cilaka sareng kaayaan. Pikeun anu sanésna, kumaha waé, élmu na kurang pasti. Tempat pikeun ngamimitian nyaéta ku kaayaan anu dirawat PRP sareng panilitian anu nyokong klaim.



Perawatan PRP

Perlakuan plasma-euyeub ku platelet munggaran dianggo dina operasi jantung terbuka pikeun nyepetkeun penyembuhan luka kusabab operasi. Ahli bedah Maxillofacial mimiti ngagunakeunana pikeun ngagancangkeun penyembuhan prosedur tulang, sapertos rekonstruksi rahang. Moal lami deui, ahli ubar olahraga ngadopsi suntikan plasma-euyeub trombosit pikeun nyepetkeun recovery tatu olahraga, sareng éta nalika sesa dunya mimiti merhatoskeun.

Kiwari, pangobatan PRP gunana pikeun spéktrum pinuh ku kaayaan:



  • Dokter orthopedis sareng médis olahraga ngagunakeunana pikeun tulang, urat, sendi, ligamén, sareng tatu otot.
  • Dokter gigi ngagunakeun suntikan PRP pikeun ékstraksi huntu, implan, atanapi operasi periodontal pikeun nyepetkeun pamulihan ogé nyageurkeun karusakan jaringan lemes sareng tulang.
  • Ahli bedah sadaya belang nganggo PRP pikeun ngagancangkeun penyembuhan luka sareng ngirangan tingkat inféksi.
  • Ahli bedah plastik parantos lami ngagunakeun PRP pikeun ngagancangkeun prosés penyembuhan operasi kosmétik, tapi sababaraha nganggo suntikan PRP pikeun ngamajukeun kamekaran jaringan konéksi dina raray pikeun ngalancarkeun keriput sareng mulangkeun warna kulit.
  • Dermatologists nganggo PRP babarengan sareng pangobatan minoxidil atawa finasteride ka tibalik rambutna rontok di lalaki sareng awéwé. Faktor pertumbuhan trombosit ngarangsang folikel rambut tumuh, sareng pangobatan ngatur épék téstostéron dina folikel rambut.
  • Sababaraha ophthalmologists parantos ngamimitian nganggo tetes panon PRP langsung dina permukaan panon kusabab borok kornea atanapi panon anu garing. Tetes panon PRP disimpen langsung dina kelenjar cimata tiasa ningkatkeun produksi cimata.
  • Otolaryngologists parantos ngagunakeun suntikan PRP pikeun ngubaran leungitna nguping atanapi bau.
  • Tungtungna, sababaraha ahli urologi masihan suntikan PRP pikeun ngubaran disfungsi erectile.

Henteu sadayana calon pikeun suntikan PRP. Anjeun teu kedah kéngingkeun suntikan PRP upami anjeun:

  • gaduh cacah trombosit anu handap
  • nyandak pengencer getih
  • gaduh kanker
  • anu reuneuh
  • gaduh inféksi aktif

Naha PRP leres-leres damel?

Kanggo sababaraha kaayaan, perlakuan plasma-euyeub trombosit kontropérsial sareng henteu dirojong sacara solid ku élmu. Praktisi individu ngalaporkeun hasil dramatis, tapi studi anu ngadukung sering kalebet ngan ukur sampel alit pasién. Sababaraha studi nunjukkeun paningkatan dramatis, sareng sababaraha nunjukkeun sabalikna.



Teu aya cara anu leres anu ditarima sacara universal pikeun nyiapkeun suntikan PRP. Sababaraha faktor anu tiasa mangaruhan kasuksésan suntikan PRP masih tiasa didebat, kalebet nalika ngaktipkeun trombosit, naha sél getih bodas dina suntikan ngabantosan atanapi ngahambat prosés penyembuhan, sareng sabaraha fibrin (protéin pembekuan getih anu aya dina plasma) kedah dilebetkeun kana suntikan. Kalayan kecap séjén, teu aya protokol anu mantep pikeun suntikan PRP relatif ka salah sahiji kaayaan anu aranjeunna karawat.

Hasilna, teu aya konsensus ngeunaan tingkat kasuksésan pikeun suntikan PRP. Gumantung kana kaayaan sareng préparasi suntikan PRP, suntikan PRP tiasa atanapi henteu jalan.



Tendon, otot, sareng tatu ligamén

Kanggo kaayaan anu sanés, Nanging, pangobatan PRP ngagaduhan dukungan anu kuat sareng parantos ngahontal hasil anu saé. Élmu éta ngayakinkeun yén suntikan PRP mangrupikeun pangobatan anu suksés pisan cilaka urat (tendinopati). Ieu kalebet siku tenis (epicondylitis), cilaka rotator cuff, tuur jumper (patellar tendonitis), Achilles tendonitis, plantar fasciitis, sareng tendinosis, sareng anu sanésna.

Sadaya tatu urat ieu kasohor sesah pikeun diubaran sareng dikokolakeun. Aranjeunna butuh waktos anu lami pikeun nyageurkeun sareng nyata tiasa ngirangan kualitas hirup pikeun jalma aktip. Seueur anu berkembang kana kaayaan anu kronis sareng bahkan hirup. Tingkat kasuksésan suntikan PRP pikeun méréskeun kaayaan ieu luhur pisan.

Pamakéan PRP dina ngubaran tatu jaringan lemes otot sareng tatu ligamén sakedik kirang pasti. Bukti dugi ka ayeuna nunjukkeun yén PRP nyepetkeun waktos penyembuhan. Pamulihan tina tatu otot (sapertos ditarik hamstring) atanapi tatu ligamén (sapertos sprain ankle) tiasa janten prosés anu panjang sareng rumit. Seueur épék PRP nyumbang ka pamulihan langkung gancang tina otot sareng tatu ligamén.

Artritis sareng régenerasi tulang rawan

Élmu anu ngadukung panggunaan PRP dina ngubaran cilaka tulang rawan langkung henteu pasti. Osteoarthritis, anu paling umum sareng ngalemahkeun kaayaan kartilago, parantos lami janten calon suntikan PRP. Nanging, tulang rawan ngagaduhan kamampuan minimal pikeun tumuh sareng baranahan. Dina hiji diajar sareng 200 pasién osteoarthritis , Suntikan PRP ngirangan nyeri sareng ningkat fungsi saatos 12 bulan dibandingkeun sareng pasién sanés.

Janten suntikan PRP tiasa ngabantosan tulang rawan baranahan langkung saé tibatan pilihan pangobatan sanésna, ngajantenkeun alternatif anu wajar pikeun suntikan stéroid atanapi hyaluronic. Nanging, sadaya therapies anu dimaksadkeun pikeun ngasilkeun deui tulang rawan (kalebet PRP) ngagaduhan hasil anu campuran. Langkung seueur panilitian anu diperyogikeun di daérah ieu.

PRP pikeun masalah kaséhatan anu sanés

Pamakéan PRP di kedokteran gigi sareng operasi sami-sami didukung pisan. Plasma-euyeub trombosit duanana nyepetkeun penyembuhan sareng sacara nyata ngirangan insiden inféksi.

Nanging, pangobatan PRP dina urologi, ophthalmology, dermatology, bedah kosmetik, sareng daérah sanés peryogi langkung diajar. Pasén anu ngémutan pangobatan PRP pikeun kaayaan sanés tina urat, otot, atanapi masalah gabungan kedah ngalaksanakeun karajinan sareng panilitianana, ati-ati, sareng konsultasi sareng salah sahiji atanapi langkung panyayogi kasihatan.

Sabaraha lami pikeun suntikan PRP tiasa dianggo?

Suntikan PRP henteu ngaleungitkeun gejala atanapi ngalereskeun masalah dina cara anu sami sareng ubar atanapi operasi. Sabalikna, aranjeunna ngamimitian prosés régeneratif alami anu bakal nyandak sababaraha minggu dugi ka sababaraha bulan dugi ka réngsé gumantung kana sifat anu cilaka.

Pikeun suntikan PRP gabungan, tulang, atanapi otot, pangaruh tina suntikan PRP kedah diperhatoskeun sakitar tilu bulan sareng lengkep dina genep dugi ka salapan bulan. Upami teu acan aya paningkatan anu cekap dina nyeri atanapi mobilitas dina waktos éta, suntikan sanés tiasa diperyogikeun. Nalika prosés penyembuhan parantos réngsé, pangaruhna bakal permanén.

Naon anu diarepkeun saatos suntikan PRP

Suntikan plasma-euyeub ku platelet kana sendi, otot, atanapi urat bakal meryogikeun sababaraha waktos pamulihan. Sakumaha didadarkeun, PRP henteu ngalereskeun masalah atanapi ngagentos gejala tapi malah ngamimitian sareng ngagancangkeun prosés régenerasi alami. Prosés penyembuhan éta bakal nyandak sababaraha minggu atanapi bulan kanggo réngsé, tapi daérah pangobatan bakal nyeri sareng sigana ngabareuhan sababaraha dinten munggaran. Nyatana, ngabareuhan mangrupikeun bagian tina prosés penyembuhan awal.

Waktos pamulihan sareng watesan

Sacara umum, waktos pamulihan suntikan PRP mangrupikeun hiji dua dinten istirahat sareng dugi ka dua minggu kalayan dukungan leumpang (nyaéta, tongkat), anu terasna terapi fisik bakal dimimitian.

Sababaraha pangobatan PRP bakal ngijinkeun pasién pikeun balik damel énjingna. Anu sanésna bakal meryogikeun hiji atanapi dua dinten istirahat. Cegah latihan sareng jaga kagiatan anu ngagunakeun daérah anu katarajang dugi ka minimum. Upami anjeun parantos nyuntik kana pingping, dengkul, atanapi ankle anjeun, hindarkeun leumpang dina waktos ieu. Gumantung kana suntikanana, pasién panginten kedah nganggo sling, boot boot, atanapi kruk kanggo dimana waé ti sababaraha dinten dugi ka dua minggu.

Sanaos daérah anu diubaran tiasa ngabareuhan, pangobatan anti radang, sapertos stéroid atanapi NSAIDs, kedah dihindari sahenteuna saminggu. Dokter anjeun tiasa resep resep pereda nyeri anu ogé sanés anti radang.

Terapi fisik naon waé bakal dimimitian sakitar dua minggu saatos dirawat. Pikeun pangubaran gabungan, otot, atanapi tendon, panyadia kasihatan bakal hoyong kunjungan lanjutan dina genep dugi ka dalapan minggu kanggo meunteun kamajuan. Nyeri laun bakal laun tina sababaraha minggu sareng bulan ieu.

Pangaruh samping

Terapi plasma-euyeub ku trombosit ngagunakeun getih ti pasién, janten éta aman pisan sareng bébas tina efek samping. Hiji-hijina efek samping jalma anu tiasa dialam nyaéta réaksi situs suntikan samentawis. Réaksi situs lokal sapertos luka saraf, karusakan jaringan, atanapi nyeri lokal nyaéta tina suntikan éta nyalira. Aya résiko leutik inféksi sabab aya sareng sadaya suntikan.

Sakumaha biaya suntikan PRP?

Asuransi henteu nutupan pangobatan plasma-euyeub ku trombosit kecuali éta bagian tina prosedur operasi, komo, éta moal katutup. Pasién bakal suku sakabéh biaya suntikan PRP.

Henteu aya konsensus ngeunaan sabaraha biaya PRP anu kedah dibayar. Biaya rata-rata pangobatan PRP nyaéta $ 750, tapi prosedur na tiasa waé dimana waé ti $ 300 dugi ka $ 2.500 . Konsultasi awal tiasa janten biaya tambahan, sareng éta ogé moal ditutupan ku asuransi. Janten, sacara umum, biaya luar-saku kaseueuran prosedur PRP tiasa dibasajankeun $ 300 dugi ka $ 2.700.

Sumber anu aya hubunganana pikeun PRP