Utama >> Inpo Narkoba >> 12 pangobatan anu nyababkeun sungut garing (sareng kumaha ngubaranana)

12 pangobatan anu nyababkeun sungut garing (sareng kumaha ngubaranana)

12 pangobatan anu nyababkeun sungut garing (sareng kumaha ngubaranana)Inpo Narkoba

Sungut garing nyaéta kaayaan dimana kelenjar liur henteu ngahasilkeun ciduh anu cekap pikeun ngajaga sungut beueus. Anu nyababkeun sungut garing mimitian tina panyakit anu ngadasar sapertos sindrom Sjogren dugi ka bobo sareng mulut anu kabuka, terapi radiasi, sareng pangobatan. Kagaringan lisan tiasa pisan teu raoseun ngalaman bahkan tiasa nyababkeun masalah kaséhatan. Hayu urang tingali langkung jero ngeunaan naon sungut garing, sababaraha pangobatan anu nyababkeun éta, sareng kumaha cara ngubaranana.

Naha pangobatan tangtu nyababkeun sungut garing?

Aya seueur pangobatan di pasar anu gaduh sungut garing (xerostomia) salaku pangaruh, sareng sababaraha pangobatan langkung seueur tibatan anu sanés anu nyababkeun kaayaan éta. Pangobatan anu nyababkeun sungut garing mangaruhan sistem saraf simpatik sareng kentel sareng ngalambatkeun produksi ciduh. Numutkeun kana Akademi Kedokteran Lisan Amérika , langkung ti 1.110 pangobatan berpotensi nyababkeun sungut garing.



Asosiasi Gigi Amérika nyarios yén ampir satengah sadaya déwasa di A.S. nginum sahanteuna hiji ubar resép per dinten, seueur anu tiasa ngahasilkeun sungut garing. Diperkirakeun yén sahenteuna 31 juta urang Amérika gaduh sungut garing sareng éta 11 juta tina kasus ieu disababkeun ku pangobatan. Sungut garing sigana siga éta ngan ukur kaayaan teu raoseun, tapi éta tiasa nyababkeun komplikasi anu langkung serius sapertos nyeri tikoro, napas bau, masalah ngagem gigi palsu, buruk gigi, inféksi oral, panyakit permén karét, sariawan, sareng nyeri sungut.



(Pangobatan anu mangaruhan sistem saraf simpatik sareng produksi ciduh langkung seueur tibatan pangobatan anu ngan ukur mangaruhan sistim saraf simpatik anu langkung gampang nyababkeun sungut garing). Hayu urang tingali sababaraha pangobatan éta.

12 pangobatan anu nyababkeun sungut garing

Jenis pangobatan dihandap ieu aya hubunganana sareng insidén cangkéng garing anu langkung luhur.



1. Pangobatan panyawat Alzheimer

Sungut garing condong janten langkung kaprah diantara déwasa kolot, sareng déwasa anu langkung lami anu nginum obat panyakit Alzheimer bahkan langkung condong ngalaman sungut garing. Sababaraha pangobatan panyawat Alzheimer anu paling umum anu tiasa nyababkeun sungut garing nyaéta:

  • Aricept ( donepezil )
  • Exelon ( rivastigmine )
  • Razadyne ( galantamin )

2. Anticholinergics

Pangobatan ieu tiasa ngubaran sababaraha kaayaan sapertos inkontinensia kemih atanapi kandung kemih teuing aktif. Aranjeunna ngahambat dorongan saraf pikeun gerakan otot sacara sukarela sareng ngirangan aliran saliva. Ieu sababaraha antikolinergik anu paling sering diresepkeun:

  • Atropin (atropin)
  • Cogentin ( benztropine mesylate )
  • Toviaz (fesoterodine)

3. Antidepresan

Antidepresan tiasa ngabantosan ngubaran kahariwang sareng déprési. Éta tiasa masihan pangaruh anu ngahambat kana produksi ciduh sareng sering nyababkeun sungut garing. Ieu sababaraha antidepresan anu paling sering diresepkeun:



  • Selektif Serotonin Reuptake Inhibitors (SSRIs)
  • Serotonin sareng norépinéfrin reuptake inhibitors (SNRI)
  • Antidépresan Trisiklik
  • Inhibitor monoamine oxidase (MAOIs)

4. Antihistamin

Sungut garing anu asalna tina nginum antihistamin panginten kusabab an pangaruh antimuscarinic . Ieu sababaraha antihistamin anu biasa dijual bebas (OTC):

  • Zyrtec
  • Allegra
  • Claritin

5. Antipsikotik

Antipsychotics digunakeun pikeun ngubaran skizofrenia sareng gangguan bipolar. Ieu sababaraha antipsikotik anu tiasa nyababkeun sungut garing:

  • Seroquel ( quetiapine )
  • Risperdal ( risperidone )
  • Stelazine (rifluoperazine)

6. Benzodiazepin

Benzodiazepines ngabantu ngubaran kahariwang, kejang, sareng insomnia sareng ogé tiasa nyababkeun sungut garing anu hampang. Ieu sababaraha benzodiazepin umum di pasar:

  • Xanax
  • Valium
  • Restoril

7. Tekanan getih & pangobatan jantung

Pangobatan anu diresepkeun pikeun ngubaran tekanan darah tinggi (hipertensi) sareng pangobatan jantung tiasa nyababkeun sungut garing. Ieu sababaraha pangobatan:

  • Énzim anu ngarobah angiotensin (ACE) sambetan
  • Pamblokir saluran kalsium
  • Béta-blocker
  • Pangobatan irama jantung

8. Decongestants

Decongestants ngabantosan ngadalikeun sabaraha lendir anu dihasilkeun awak sareng tiasa ogé mangaruhan sabaraha ciduh anu dihasilkeun. Decongestants OTC anu populér nyaéta:

  • Afrin
  • Sudafed
  • Vicks Sinex

9. Diuretik

Diuretik ngirangan jumlah cai sareng uyah dina awak ku cara ningkatkeun cai kencing sareng dipikanyaho nyababkeun sungut garing. Ieu sababaraha diuretik anu biasa diresepkeun:

  • Bumex ( bumetanide )
  • Édérin ( asam étacrynic )
  • Lasix ( furosemide )

10. Bronchodilator

Inhaler dianggo ku jalma anu ngagaduhan panyakit asma atanapi paru-paru pikeun ngabuka jalan raya, tapi aranjeunna tiasa nahan kelenjar ludah sareng nyababkeun sungut garing. Bronkodilator populér diantarana:

  • Albuterol
  • Bantuan Alergi Flonase
  • Advair Diskus

11. Ahli analisa

Analgesik mangrupikeun ubar nyeri anu kalebet ubar nyeri OTC sapertos ibuprofen sareng meds anu langkung kuat sapertos opioid, anu ngubaran nyeri kronis. Pangobatan nyeri mangaruhan sistem saraf otonom, anu dina gilirannana mangaruhan aliran ciduh. Ieu sababaraha pangobatan nyeri paling umum di pasar:

  • NSAIDs
  • Tylenol (acetaminophen)
  • Hydrocodone
  • Morfin
  • Codeine

12. Ngarangsang

Stimulants utamina dianggo pikeun ngubaran ADHD sareng narcolepsy, sareng ngagaduhan hyposalivation salaku efek samping anu dipikaterang. Ieu tilu stimulan anu paling sering diresepkeun:

  • Dexedrine ( déxtroamphetamine )
  • Adderall ( dextroamphetamine / amphetamine )
  • Konsér ( methylphenidate )

Pangobatan sungut garing

Éta parantos diperkirakeun sakitar dua puluh hiji% jalma anu nginum obat hoyong ngeureunkeun kusabab pangalaman ku sungut garing. Warta anu saé nyaéta sungut garing tiasa sering diubaran di bumi ku sakedik usaha.

Ieu sababaraha pangobatan anu pangsaéna pikeun sungut garing:

  • Kunyah permén karét bébas gula: Nyah kana permén karét atanapi permén anu teu aya gula tiasa ngabantosan stimulasi produksi ciduh sareng tetep sungut langkung beueus.
  • Ngagunakeun pelembab: Ngajalankeun pelembab di kamar anjeun nalika wengi atanapi di bumi anjeun siang siang bakal nambihan kalembaban dina hawa sareng ngajantenkeun sungut anjeun kirang garing, utamina upami anjeun ngambekan ngaliwatan sungut anjeun nalika wengi.
  • Tetep caian: Nginum seueur cai henteu ngan ukur ngajauhkeun anjeun tina henteu déhidrasi tapi ogé bakal ngabantosan ngaleutikeun kumaha garingna sungut anjeun sadidinten.
  • Ngawatesan asupan kafein: Ngonsumsi seueur kafein tiasa ngeringkeun anjeun sareng ngajantenkeun sungut garing anjeun langkung parah. Pertimbangkeun ngawatesan asupan kafein anjeun pikeun ngabantosan ku sungut anjeun anu garing.
  • Ngeureunkeun sagala panggunaan bako: Roko roko atanapi nganggo produk sanés anu ngandung bako tiasa nyababkeun sungut garing sabab ngalambatkeun produksi ciduh . Ngeureunkeun ngaroko tiasa ngabantosan biwir garing anjeun.
  • Nganggo cuci mulut: Ngumbah sungut anjeun énjing-énjing sareng / atanapi sapeupeuting saatos nyikat waos ku panyeuseuh bebas alkohol tiasa ngabantosan kaséhatan lisan sacara umum sareng ngirangan sungut garing. Cuci mulut anu ngandung xylitol, sapertos Biotéin, tiasa ngabantosan pisan pikeun ningkatkeun sungut garing kusabab xylitol parantos kabuktosan ngamajukeun produksi ciduh.
  • Ngagunakeun ciduh ciduh: Ganti ciduh anu over-the-counter sapertos Mouth Kote sareng Biotene OralBalance Moisturizing Gel tiasa ngabantosan ngubaran sungut garing sareng sayogi di seueur apoték.
  • Nyobian ubar hérbal: Sababaraha hérbal resep root marshmallow , jahé , sareng kaktus nopal bisa ngabantosan stimulasi produksi ciduh. Penting pikeun dicatet yén FDA henteu ngatur suplemén dina cara anu sami pikeun pangobatan, janten salawasna mangrupakeun ide nu sae pikeun ngobrol sareng dokter anjeun sateuacan nyandak bumbu naon waé.
  • Nyobian pangobatan sungut garing: Kadang-kadang dokter bakal resep resep penderita sungut garing pangobatan resepSalagen ( pilocarpine ) atanapi Evoxac ( amis )pikeun mantuan ngarangsang produksi ciduh. Nalika ngémutan nginum obat khusus pikeun sungut garing, penting pikeun mikirkeun naha atanapi henteu éta bakal berinteraksi sareng pangobatan naon waé anu anjeun parantos lakukeun. Upami anjeun nyandak pangobatan anu nyababkeun sungut garing anjeun, aya kamungkinan éta négatip bakal berinteraksi sareng pangobatan pikeun ngubaran sungut anjeun anu garing. Dokter anjeun jalma pangsaéna pikeun naroskeun naha henteu kunanaon nginum obat pikeun sungut garing salian ubar sanés anu anjeun tiasa tuang.

Sanaos anjeun tiasa mendakan relief tina sungut garing anjeun ku ngagunakeun salah sahiji atanapi sababaraha sahiji metode pangobatan anu disebatkeun di luhur, masih mangrupakeun ide anu saé pikeun ngajadwalkeun perjalanan rutin ka dokter sareng dokter gigi pikeun niténan kumaha kaayaan garing anjeun.

Pentingna jaga janji anjeun unggal genep bulan sareng dokter gigi anjeun upami anjeun ngalaman sungut garing sabab tiasa nyababkeun buruk gigi, saur Umang Patel, DDS, dokter gigi anu latihan di Puseur gigi Romeoville jeung Gigi Kulawarga Palos Heights di daérah Chicago. Ciduh ngumbah baktéri tina huntu, sareng dina sungut garing, baktéri éta bakal linggih dina huntu sareng nyababkeun rongga. Upami anjeun parantos nyobian sababaraha cara pikeun nyingkahan ngalaman sungut garing kusabab pangobatan anjeun, éta pantes ngajadwalkeun pasini sareng dokter pikeun ningali naha anjeun tiasa ngalih kana pangobatan anu henteu ngagaduhan efek samping anu parna.

Upami anjeun parantos nyobian sababaraha pilihan pangobatan sareng bahkan parantos nyobian ngagentos pangobatan sareng sungut garing anjeun masih henteu jauh, panginten janten waktosna kanggo nganjang ka dokter deui sareng kéngingkeun sababaraha naséhat médis tambahan. Sungut garing anu henteu ngaleungit, bahkan saatos robih atanapi lirén dina pangobatan, panginten mangrupikeun tanda kaayaan kaséhatan anu kaayaan.