Utama >> Atikan Kaséhatan >> Naha anjeun kedah nyandak pengencer getih pikeun AFib?

Naha anjeun kedah nyandak pengencer getih pikeun AFib?

Naha anjeun kedah nyandak pengencer getih pikeun AFib?Atikan Kaséhatan

Diperkirakeun yén sahenteuna 2,7 juta urang Amerika-sareng dugi ka 6,1 juta-hirup sareng Atrial Fibrillation, numutkeun Pusat Kontrol sareng Pencegahan Panyakit (CDC). Fibrillation atrium (aka AFib) mangrupikeun jinis kaayaan kardiovaskular anu diartikeun henteu teratur - biasana nyaéta deg-degan anu gancang atanapi ngageter (anu sanésna katelah arrhythmia). Éta ngakibatkeun aliran getih anu goréng, anu tiasa ningkatkeun résiko stroke. Salah sahiji cara pikeun ngirangan bahaya éta nyaéta nyandak pangipisan getih pikeun AFib , tapi aranjeunna ngagaduhan résiko nyalira.

Naon ari atrium fibrillation (AFib)?

Fibrilasi atrium mangrupikeun kaayaan dimana sirkuit listrik jantung normal kaganggu, jelasna Kavitha Chinnaiyan, MD , saurang ahli kardiologi integratif di Beaumont System Health sareng profésor gaul Kadokteran di Universitas Oakland William Beaumont Sakola Kadokteran . Dina haté anu séhat, impuls listrik ngalir ngalangkungan jalur anu tangtu. Dina batur anu ngagaduhan AFib, dorongan pikeun keteg jajantung timbul tina lokasi anu henteu normal dina rohangan luhur jantung, sareng sacara négatip sareng henteu teratur ditepikeun ka kamar handap. Janten tibatan kontraksi lemes tina kamar luhur, aranjeunna 'fibrillate' sareng henteu ngontrak normal, saur Dr. Chinnaiyan.



Naon gejala AFib?

Tanda AFib anu paling umum nyaéta jantung anu balap. Gejala ogé tiasa kalebet:



  • kacapean
  • nyeri dada
  • sesak napas
  • pusing sareng / atanapi hampang

Nanging, sababaraha urang sadayana henteu asimtomatik, nyatakeun Nisha B. Jhalani, MD , diréktur jasa klinis sareng pendidikan di Pusat Terapi Vaskular Intervensi di NewYork-Presbyterian / Puseur Médis Irving University Columbia .

Kumaha cara diagnosa AFib

Dr. Jhalani nambihan yén AFib tiasa didiagnosis ku éléktrokardiogram (ECG), tapi individu na kedah aya dina AFib nalika tés. Upami hiji jalmi silih gentian antara fibrilasi atrium sareng wirahma sinus normal, anu biasa pisan, maka tés anu pangsaéna pikeun diagnosis mangrupikeun monitor acara dua minggu pikeun néwak arrhythmia sareng hubunganana kana gejala naon waé, Dr. Jhalani nuluykeun.



Résiko AFib sareng stroke

Salila épisode AFib, getih anu euyeub oksigén henteu leres ngompa ka sakujur awak, anu hartosna getih dina kamar luhur tiasa stagtasi sareng ngabentuk gumpalan. Teras, gumpalan getih tiasa dibawa kana uteuk pikeun nyababkeun stroke, Dr. Chinnaiyan, panulis ti Haté Kasihatan , ngingetkeun. Nyatana, numutkeun ka Asosiasi stroke Amérika , pasién anu ngagaduhan AFib lima kali langkung kamungkinan ngalaman stroke. The Aliansi Clot Getih Nasional nyatakeun yén stroke anu aya hubunganana sareng AFib tiasa sakitar dua kali langkung ngalemahkeun sareng fatal salaku stroke anu henteu disababkeun ku AFib.

Tipis getih pikeun AFib

Anticoagulants pikeun AFib , sering disebat ipis getih, ilahar disarankeun kumargi éta tiasa ngirangan résiko stroke atanapi karuksakan organ-organ sanés anu disababkeun ku gumpalan getih. Dr Chinnaiyan ngajelaskeun yén Coumadin (warfarin) biasana mangrupikeun hiji-hijina ubar anu tiasa dianggo pikeun seuseueurna jalma anu ngagaduhan AFib. Ayeuna, aya pangobatan sanésna, kalebet Eliquis (apixaban) sareng Pradaxa (dabigatran), anu henteu meryogikeun pangimeutan kontinyu pikeun getih pikeun cekap-sareng henteu seueur teuing - 'kahalusan.' Dina Januari 2019, Asosiasi Jantung Amérika (AHA) ngumumkeun yén meds tipis getih langkung énggal-non-vitamin K oral anticoagulants (NOACs) ieu mangrupikeun alternatif anu pikaresep pikeun warfarin pikeun ngirangan résiko stroke di penderita AFib.

Pangirut getih dirumuskeun numutkeun résiko diitung tina stroke anu tumut kana umur, kelamin, sareng kaayaan médis sanés, sapertos stroke sareng gagal jantung sateuacanna, Dr. Chinnaiyan ngajelaskeun. Beuki luhur résiko, beuki gedé kabutuhan getih ipis.



Naon anu langkung ipis getih pikeun AFib?

Ngan dokter anjeun tiasa nangtoskeun pangipisan getih pangsaéna pikeun anjeun dumasar kana kaayaan médis, kaséhatan sacara umum, sareng réspon kana pangobatan. Daptar panipisan getih ieu ngabandingkeun ubar anu biasa diresepkeun pikeun ngarawat AFib.

Pangipisan getih pangsaéna pikeun AFib
Nami ubar Kelas ubar Rute administrasi Dosis standar Efek samping umum
Coumadin (warfarin) Anticoagulant Lisan 5mg tablet sakali sapoé Pendarahan, seueul, kaleungitan napsu, sareng nyeri beuteung
Eliquis (apixaban) Anticoagulant Lisan 5mg tablet dua kali sapoé Seueul, gampang bruising, ngaluarkeun getih leutik
Pradaxa (dabigatran) Anticoagulant Lisan Kapsul 75mg dua kali sapoé Gampang bruising sareng pendarahan minor
Xarelto (rivaroxaban) Anticoagulant Lisan 20mg tablet sakali sapoé Gampang bruising sareng pendarahan minor
Savaysa (edoxaban) Anticoagulant Lisan 60mg tablet sakali sapoé Gampang bruising sareng pendarahan minor

Efek samping tina ipis getih

Nanging, tindakan kaamanan anu pasti kedah dipilampah nalika nginum obat anti pembekuan. Pendarahan kaleuleuwihan mangrupikeun efek samping umum tina panyawat getih, sabab éta Dr. Jhalani ngadesek pasién kanggo nyarios sareng ahli kardiologisna atanapi internis ngeunaan résiko sareng manpaat kurip getih. Upami aya anu nembé dirawat di rumah sakit pikeun maag anu ngaluarkeun getih atanapi upami aranjeunna katépaan murag, kaputusan pikeun ngamimitian ngirisan getih pikeun fibrilasi atrium bakal dipersonalisasi pisan, saur anjeunna.

The AHA nyebutkeun penderita kedah mikir dua kali sateuacan ilubiung dina olahraga kontak atanapi kagiatan anu tiasa ningkatkeun kasempetan anjeun murag, bruising, atanapi getihan. The Agénsi Panilitian Kaséhatan sareng Kualitas nyatakeun yén ubar anu aya di luar counter (OTC) kalayan aspirin tiasa berinteraksi sareng pengurangan getihsareng ningkatkeun pangaruh ngipisan getih, ogé seueur panyawat OTC, tiis, sareng panyawat nyeri beuteung, diantarana:



  • Advil
  • Aleve
  • Tylenol
  • Alka-Seltzer
  • Pepto Bismol
  • Tilas lax

Nyarios sareng dokter anjeun ngeunaan asupan vitamin K anjeun. Vitamin K nyaéta vitamin anu leyur dina gajih anu ngabantosan awak ngahasilkeun sababaraha protéin dina pembekuan getih. Ningkatkeun asupan anjeun vitamin K (aya dina sayuran héjo daun, brokoli, kembang engkol, sareng kecambah Brussel) tiasa ngarobih metabolisme Coumadin (warfarin), nunjukkeun Aliansi Clot Getih Nasional .Ngagaduhan asupan Vitamin K sedengkeun dina ipis getih penting pisan.