Utama >> Kasihatan >> Kumaha carana ngirangan paparan sinar UV

Kumaha carana ngirangan paparan sinar UV

Kumaha carana ngirangan paparan sinar UVKasihatan

Henteu aya anu nyarios usum panas sapertos janji dinten-dinten panjang anu dianggo dina panonpoé. Nalika pantai ngagentraan, sareng kulawarga ngahuru hawu halaman wébna, para ahli nyarios ogé penting pikeun ngalakukeun tindakan ngajaga kulit tina panonpoé usum panas. A.S. Departemen Kaséhatan sareng Jasa Manusa parantos namina bulan Juli Bulan Kasalametan UV , salaku panginget pikeun ngalaksanakeun panyalindungan panonpoé nalika usum panas nalika sinar ultraviolét (UV) paling kuat.

Naon radiasi ultraviolét?

Radiasi Ultraviolet (UV) mangrupikeun bagian tina tanaga alam anu dihasilkeun ku panonpoé sareng ku buatan manusa, sumber buatan sapertos ranjang samak jero rohangan, lampu hideung, sareng lampu halogén, numutkeun Elizabeth Goldberg, MD, ahli dermatologis anu parantos disahkeun dina dewan di New York City, sareng juru carios The Skin Cancer Foundation. Radiasi UV murag di tengah spéktrum éléktromagnétik kalayan radiasi énergi tinggi (nyaéta, sinar-X) dina hiji tungtung sareng radiasi frekuensi handap (nyaéta gelombang radio) dina sisi anu sanés.



Panonpoé ngaluarkeun tilu jinis sinar UV anu béda:



  • Sinar Ultraviolet A (UVA) tembus langkung jero tibatan sinar UVB sareng tiasa nyababkeun sél kulit umurna saacan umur sareng ngahasilkeun karusakan kulit sapertos bintik panonpoé, keriput, sareng kanker kulit.
  • Sinar Ultraviolet B (UVB) langkung sengit sareng tanggel waler pikeun sunburns sareng kamekaran mayoritas kanker kulit.
  • Sinar Ultraviolet C (UVC) saleresna ngan ukur bahaya pikeun jalma anu damel nganggo obor las atanapi lampu raksa.

Kusabab sinar UV panonpoé anu paling kuat antara jam 10 sareng 4 sonten, Dr. Goldberg nyarankeun pikeun ngawatesan paparan panonpoé anjeun salami jam-jam ieu.

Kumaha bahaya sinar UV?

Komo cahaya ultraviolét anu kuat henteu ngagaduhan énergi anu cekap pikeun nembus awak, janten épék kaséhatan primér dina kulit. Dina hiji sisi, kulit anjeun ngahasilkeun vitamin D nalika kakeunaan radiasi UV. Di sisi anu sanésna, kaseueuran kanker kulit mangrupikeun paparan sinar UV dina cahya panonpoé, numutkeun ka American Cancer Society .



Kana waktosna, teuing kakeunaan sinar UV tiasa ningkatkeun résiko anjeun kanker kanker kulit, saur Dr. Goldberg.

Aya tilu jinis utama kanker kulit: karsinoma sél basal, karsinoma sél skuamosa, sareng melanoma. Karsinoma sél basal sareng kangker sél skuamosa ngawangun mayoritas kanker kulit, tapi Dr. Goldberg nyatakeun yén melanoma, jinis kanker kulit anu paling serius dina kaayaan naék. Hiji studi anu diterbitkeun dina Jurnal Internasional Kanker mendakan yén 91% melanomas, bentuk kanker kulit anu paling serius, aya hubunganana sareng radiasi UV, kalolobaanana akibat paparan panonpoé.

Diperkirakeun jumlah kasus melanoma énggal dina taun 2020 bakal ningkat ampir 2%, saur Dr. Goldberg. Sanaos anjeunna atribut sababaraha naék kana metode deteksi anu langkung saé.



Sedengkeun jalma anu résiko langkung ageung kanker kulit didorong pikeun kéngingkeun ujian kulit awak lengkep ti ahli dermatologis sataun sakali, Dr. Goldberg nyatet yén tingkat kanker kulit di kalangan awéwé ngora ogé parantos ningkat, statistik nunjukkeun sabagian pikeun samak anu ngamangpaatkeun sinar UVA.

Faktor résiko kanker kulit kalebet jalma anu ngagaduhan:

  • rambut pirang atanapi beureum sareng panon warna-warni
  • sajarah sunburns
  • mol anu ngarobah bentuk atanapi warna
  • freckles atanapi anu gampang sunburn
  • riwayat kulawarga kanker kulit
  • status imunokompromis

Résiko ogé kalebet jalma anu aya di luhurna, kana pangobatan tinangtu, atanapi kena paparan radiasi.



Salaku tambahan, paparan UV anu berkepanjangan ogé tiasa ningkatkeun résiko panyakit panon. Akademi Ophthalmology Amérika nyebutkeun paparan jangka panjang sinar UV, tanpa panangtayungan panonpoé anu ditangtoskeun, tiasa nyababkeun katarak, degenerasi macular, sareng seueur deui.

Aya ogé pangaruh radiasi UV dina sistim imun, sahingga langkung hésé pikeun awak ngalawan inféksi sareng ngaréspon vaksin.



Warta anu hadé nyaéta ku ngalaksanakeun ukuran panyalindungan sinar matahari anu saderhana, anjeun tiasa ngirangan bahaya sinar UV sareng nurunkeun résiko anjeun terkena kanker kulit.

Kumaha ngagunakeun tabir surya kalayan leres

Penting pikeun nganggo tabir surya pikeun mayungan sinar UV-tapi penting pisan ngagunakeunana kalayan leres. Ngadopsi strategi panyalindungan panonpoé ieu pikeun ngajagaan kulit anjeun sareng ngirangan résiko karusakan panonpoé anjeun.



Pilih tabir surya anu leres . Milih tabir surya spéktrum lega, anu bakalan nyalindung tina sinar UVA sareng UVB. Dr Goldberg nyarioskeun milarian anu ngagaduhan faktor panyalindungan matahari (SPF) 30 atanapi langkung luhur.

Sareng upami anjeun ngagaduhan kulit anu sénsitip atanapi psoriasis, Debra Jaliman, MD, ahli dermatologis NYC anu parantos disahkeun dina dewan nyatakeun yén anjeun panginten hoyong milari tabir surya fisik-anu ngandung bahan mineral sapertos titanium dioxide atanapi séng oksida — tibatan tabir surya kimia. Tabir surya kimia didamel tina bahan sintétik sedengkeun sunscreens mineral alami, saurna. Hindarkeun produk nganggo Oxybenzone sareng PABA. Upami anjeun rawan jarawat, nganggo tabir surya anu dilabélan non-comedogenik atanapi bebas minyak.



Larapkeun tabir surya kalayan leres. Jumlah sunscreen anu disarankeun nyaéta dua séndok, atanapi anu sami sareng gelas shot. Entong hilap tungtung ceuli sareng tukang beuheung anjeun, daérah anu saur Dr. Goldberg sering diloloskeun sareng kakeunaan sinar UV.

Upami anjeun nganggo tabir surya anu nyemprot, Dr. Jaliman nyarios penting pikeun ngusap éta sacara tuntas.

Anjeun badé nerapkeun satengah jam sateuacan angkat ka panonpoé teras nyandak botol sareng anjeun dimana waé anjeun angkat.

Éta ogé penting pikeun ngaaplikasi deui tabir surya unggal dua jam sadidinten, saur Dr. Goldberg, atanapi unggal jam upami anjeun ngojay atanapi ngésang.

Penting pikeun nerapkeun tabir surya satengah jam sateuacan angkat ka panonpoé, saur Dr. Goldberg. Ogé pastikeun anjeun nerapkeun tabir surya anu cekap, jumlah anu disarankeun nyaéta dua séndok, atanapi anu sami sareng gelas shot.

Nalika nerapkeun tabir surya, Dr. Goldberg nyatakeun penting pikeun henteu mopohokeun luhureun Ceuli sareng tukang beuheung, duanana daérah anu sering teu sono sareng kakeunaan sinar UV.

Jantenkeun tabir surya bagian tina rutinitas anjeun . Mimitian dinten anjeun ku nerapkeun pelembab raray anu ngandung tabir surya, bahkan dina usum salju. Ieu bakal ngajagi anjeun tina épék jangka panjang tina paparan panonpoé sapopoe: keriput, kulit warna na warna, sareng kulit garing. Tambih Deui, kulit anjeun bakal karaos terhidrasi!

Anjeun kedah nyemprotkeun sésa awak anjeun sepanjang waktos-henteu ngan nalika anjeun badé ka pantai. Nyatana, Dr. Goldberg nyarios yén anjeun kedah teras-terasan nganggo tabir surya sateuacan anjeun angkat ti bumi kanggo ngajagi tina paparan matahari nalika nyetir.

Hiji studi diterbitkeun dina Jurnal Akademi Dermatologi Amérika mendakan yén ampir 53% kanker kulit di Amérika Serikat lumangsung di sisi kénca, atanapi sisi supir awak.

Lampu UV tiasa nembus jandéla iraha waé sadidinten sareng tiasa nyababkeun karuksakan sami sareng upami anjeun badé aya di pantai atanapi kolam renang, Dr. Jaliman nambihan. Unggal-unggal panonpoé nyerang kulit anjeun, naha anjeun langsung kaluar panonpoé atanapi di jero rohangan anu langsung henteu terkena sinar matahari, kulit anjeun kakeunaan sinar UV.

Anggo tabir surya sanajan mendung . Sareng leres, aturan ieu lumaku unggal dinten-henteu ngan ukur poé cerah. Sanaos kurangna panonpoé, masih kénéh tiasa sun sun dina dinten mendung.

Nalika awan tiasa ngahalangan panonpoé, Dr. Jaliman nyarios, aranjeunna henteu ngahalangan sinar UV.

Patali: Naha tabir surya kadaluarsa?

Orok sareng murangkalih khususna résiko tina paparan panonpoé

Orok sareng murangkalih gaduh kamampuan terbatas pikeun nyalindungan diri sareng ngandelkeun déwasa pikeun ngawatesan paparan UV na. Éta ogé parantos ningkat paparan luas permukaan sareng kulit anu langkung rapuh. The Akademi Pediatrik Amérika nawarkeun ieu di handap tips :

  • Jaga barudak kirang ti 6 bulan kaluar tina sinar panonpoé langsung.
  • Anggo tabir surya sakedik ka murangkalih kirang ti 6 bulan.
  • Pikeun barudak anu langkung lami ti 6 bulan, oléskeun tabir surya mimiti sareng sering sareng jaga ulah aya panon.
  • Upami tiasa, hindarkeun bahan sunscreen oxybenzone kusabab prihatin ngeunaan sipat hormon hampang.
  • Pikeun sénsitip dina awak, sapertos irung, pipi, puncak ceuli, sareng taktak, pilih tabir surya sareng seng oksida atanapi titanium dioksida.
  • Pikeun barudak anu langkung alit ti 1 taun, langsung nelepon atanapi milari perawatan médis upami aranjeunna ngalaman sunar matahari. Pikeun barudak anu langkung ageung, milari perawatan médis upami aya panyawat, nyeri, atanapi muriang.
  • Ngajaga panon barudak nganggo kacamata hideung kalayan ukuran anu ditangtoskeun kalayan panyalindungan UV.

Cara séjén pikeun nyalindungan diri tina paparan UV

Sanaos nerapkeun tabir surya mangrupikeun kabiasaan anu saé pikeun ngamimitian — éta sanés ngan ukur sumber panyalindungan anjeun, saur Dr. Jaliman, anu ogé asistén profésor dermatologi di Icahn School of Medicine di Gunung Sinai sareng panulis Aturan Kulit: Rahasia Dagang ti Top Dermatologist New York .

Upami anjeun badé aya di panonpoé langkung lami ti 15 menit dina sadinten, Dr. Jaliman sareng Dr. Goldberg nyarankeun langkah-langkah ieu.

Ngawatesan waktos di panonpoé lohor

Sinar UV panonpoé anu paling kuat antara pukul 10 dugi ka 4 sonten. Sabisa-bisa, batesan paparan panonpoé salami jam-jam ieu.

Nganggo topi

Henteu ngan topi bakal ngajagaan raray anjeun, utamina panon, tina sinar UV-tapi éta ogé bakal ngajaga rambut sareng kulit sirah anjeun. Kuring nyarankeun nganggo topi anu lega kalayan sahenteuna 2 sisihan sareng Factor Perlindungan Ultraviolet (UPF) 30-50, saur Dr. Jaliman.

Anggo payung atanapi alat ngiuhan anu sanés

Anjeun tiasa ngirangan paparan panonpoé ku ngiuhan handapeun payung, kere, atanapi tangkal, tapi struktur ieu henteu nawiskeun panyalindungan lengkep, janten penting pikeun pancegahan anu sanés.

Entong hilap kacamata hideung

Nalika mayungan kulit anjeun ngalawan sinar UV penting, éta ogé penting pikeun mayungan panon anjeun. Dr Jaliman nyarankeun kanggo nyungkeun kacamata hideung anu nawiskeun 100% perlindungan UV. Kacamata ieu ngajaga panon anjeun tina sinar UVA sareng UVB, saur anjeunna. Ku ngahalangan sinar UV, éta nyegah karusakan panon sareng ngajagaan kulit hipu anu aya di panon anjeun.

Mésér pakean sun-smart

Upami anjeun badé nyéépkeun waktos anu luas di luar ruangan, janten palinter ngeunaan papakéan sareng baju renang anu anjeun pilih. Pakean anu nganggo Ultraviolet Protection Factor (UPF) ngukur sabaraha UV tiasa nembus lawon, saur Dr. Jaliman. Milarian angka peringkat UP anu langkung luhur pikeun mastikeun panyalindungan anu langkung saé tina panonpoé. Sacara umum, pakean mangrupikeun pelindung panonpoe anu hébat. Pilih pakean anu bernafas sapertos kaén pikeun nyegah ruam panas atanapi breakout.

Pariksa indéks UV

Sateuacan kaluar panonpoé, parios éta Indéks UV , anu nyayogikeun perkiraan résiko ekspektasi tina overexposure radiasi UV tina panonpoé. Ujung handap skala UV nunjukkeun aya kirang sinar anu ngarusak, langkung luhur skorna, langkung ageung kamungkinan sinar ngabahayakeun. Kalayan skor indéks UV anu luhur 6 atanapi langkung ageung, karusakan matahari tiasa langkung gancang, nandakeun yén anjeun kedah boh ngawatesan waktos anjeun dina panonpoe atanapi cicing di jero bumi sabisa-bisa dina dinten-dinten éta.

Sareng éta sanés ngan ukur résiko di luar ruangan: Anjeun kedah nyingkahan sunlamp sareng samak pikeun nyalindungan diri tina paparan UV. Waspada ngeunaan mayungan kulit anjeun dina sagala kaayaan bakal aya pangaruh anu awét. Ku nuturkeun tungtunan anu disahkeun ku dokter ieu, anjeun sareng kulawarga kedah tiasa ngaraosan sadidinten dina panonpoé tanpa sieun sinar UV.