Utama >> Kasihatan >> Probiotik 101: Naon éta? Sareng mana anu pangsaéna?

Probiotik 101: Naon éta? Sareng mana anu pangsaéna?

Probiotik 101: Naon éta? Sareng mana anu pangsaéna?Kasihatan

Probiotik mungkin parantos kéngingkeun popularitas dina sababaraha taun terakhir-tapi percanten atanapi henteu, probiotik parantos aya ti saprak mimiti Abad ka-19 sareng ka-20 dina sababaraha pantun atanapi anu sanés. Di jaman éta, ahli biologi mendakan baktéri sareng ragi dianggo dina prosés fermentasi sareng dikaitkeun kana hasil kaséhatan anu positip.

Dina taun 1994, UU Kaséhatan Suplemén Diét sareng Atikan (anu ngantep suplemén diet pikeun diatur béda tibatan pangobatan resép) dilaksanakeun ku Amérika Serikat Pangan sareng Narkoba Administrasi (FDA). Ieu hartosna standar anu kirang ketat pikeun suplemén-kalebet probiotik. Hasilna, probiotik tiasa dijual di konter, anu ngamungkinkeun para konsumen mésér éta kalayan langkung gampil.



Naon ari probiotik?

Probiotik nyaéta mikroorganisme hirup , kalebet ragi sareng baktéri, anu ngabantosan kaséhatan pencernaan. Éta nguntungkeun sabab mulangkeun sareng nyaimbangkeun flora usus (atanapi mikrobiom), anu dina gilirannana ningkat kaséhatan alus . Nalika baktéri atanapi ragi anu kaleuleuwihi panginten tiasa disebatkeun inféksi, henteu sadayana baktéri anu goréng pikeun manusa. Anjeun gaduh jumlah baktéri anu hadé dina usus anjeun (langkung khusus dina peujit sareng saluran pencernaan) anu penting pikeun ngajaga séhat sareng ngolah tuangeun anu anjeun tuang. Nyatana, mikroorganisme sapertos baktéri langkung seueur tibatan sél manusa dina awak anjeun 10 dugi ka hiji.



Probiotik, intina, mangrupikeun baktéri anu hadé dina mikrobiota usus urang, saur Jenna-Ann Del Borrello, ahli diet didaptarkeun di New York City. Éta tiasa dipendakan dina seueur kadaharan anu difermentasi sapertos kimchi, kéju tangtu, sareng yogurt ogé dina bentuk pil atanapi bubuk.

Probiotik sering nyobian niru atanapi nyalin baktéri anu nguntungkeun alami dina peujit manusa. Sedengkeun probiotik gaduh seueur spésiés baktéri atanapi galur, dua galur baktéri paling umum anu dipendakan dina probiotik kalebet: Lactobacillus sareng Bifidobacterium.



Produk probiotik kalebet suplemén diét atanapi tuangeun kalayan probiotik alami (sapertos pangan anu difermentasi sapertos kimchi sareng sauerkraut) atanapi nambihan probiotik sapertos Activia yogurt. Salaku pél atanapi kapsul, probiotik tiasa dipésér dina konter atanapi nganggo resép.

Probiotik teu kedah bingung prebiotik , anu mangrupikeun jinis serat diet baktéri dina peujit anu didahar.

Naon anu dilakukeun probiotik?

Aya seueur manpaat tina probiotik, tapi anu paling penting, éta dipaké pikeun ngubaran kaayaan kaséhatan GI sabab ngabantosan baktéri anu hadé sareng anu goréng dina peujit. Probiotik tiasa:



Aya seueur spekulasi ngeunaan épéktipitas probiotik sabab aya panilitian anu terbatas. Salaku conto, ulasan sistematis nunjukkeun teu aya épék mangpaat tina probiotics kana inféksi saluran kemih sareng kemih umum. Ieu kusabab probiotik aya seueur jinis sareng seueur galur anu béda, sareng éta henteu acan katingali upami sadayana variasi untaian tinangtu bakal ngahasilkeun manpaat anu sami.

Salaku conto, upami jinis Lactobacillus anu khusus ngabantosan nyegah panyakit, éta henteu hartosna yén jinis Lactobacillus anu sanés bakal gaduh pangaruh anu sami. Ieu ngahesekeun panilitian sabab bakal hésé pikeun nguji sadaya untaian baktéri sareng épéktipitasna dina ngadukung sistem pencernaan.

Naon probiotik pangsaéna?

Hésé nyebutkeun naon anu paling probiotik sabab pangaruh tina probiotik anu béda pikeun masing-masing jalma. Sadayana ngagaduhan flora usus unik masing-masing, janten probiotik anu paling cocog pikeun anjeun gumantung kana mikrobiom anu aya di anjeun peujit. Aya anu dugi ka 500 spésiés baktéri anu aya dina usus ageung urang.



Pikeun aranjeunna anu hoyong ngubaran sindrom bowel jengkel sareng dermatitis akut, anu paling sering dianggo galur probiotik ilaharna kalebet Lactobacillus sp., Bifidobacterium sp., Streptococcus thermophilus, sareng Saccharomyces boulardii.

Sacara umum, galur probiotik anu paling populér sareng paling ditalungtik diantarana: Bifidobacterium, Lactobacillus, sareng Saccharomyces. Penting pikeun dicatet yén kaseueuran produk sareng suplemén probiotik ngandung sababaraha galur baktéri hirup.



Sedengkeun suplemén probiotik sareng tuang probiotik duanana parantos mendakan manpaat kasihatan, pangan probiotik parantos aya langkung épéktip operator tina probiotik. Sacara umum, langkung seueur panilitian sareng uji klinis diperyogikeun pikeun nangtoskeun galur anu pang épéktipna sareng kanggo naon.

8 kadaharan probiotik

Sedengkeun sababaraha kadaharan parantos nambihan probiotik, kadaharan probiotik mangrupikeun tuangeun anu alami ngandung éta. Ieu sababaraha kadaharan anu paling beunghar ku probiotik.



1. Yogurt

Sugan anu paling terkenal di sadaya panganan probiotik, yogurt mangrupikeun produk susu anu difermentasi. Ilaharna kalebet budaya baktéri Lactobacillus bulgaricus sareng Streptococcus thermophilus . Bifidobacteria mangrupikeun baktéri umum sanés anu aya dina kalolobaan produk susu. Sababaraha spekulasi panilitian meureun aya manpaat kaséhatan tambahan tina tuang yoghurt sareng buah, anu tinggi dina prebiotik.

2. Kefir

Kefir, inuman susu anu difermentasi, asalna ti Éropa Wétan. Kitu ogé sipat antijamur sareng anti bakteri ti probiotik, kefir tiasa gaduh sipat antikanker . Kefir sering aman pikeun jalma anu teu sabar dina laktosa.



3. Sauerkraut

Sauerkraut mangrupikeun kadaharan anu difermentasi anu didamel tina kol, kalayan akar dugi ka abad ka 4. Probiotik anu aya dina sauerkraut anti radang, tapi tong tuang teuing: Konsisten, jumlah ageung sauerkraut tiasa ngakibatkeun birit .

4. Kombucha

Asalna di Cina Kalér, kombucha mangrupikeun produk anu difermentasi. Kombucha seueur baktéri asam asétat sareng asam laktat, sareng parantos dipendakan ngagaduhan sipat antimikroba . Nanging, langkung seueur panilitian diperyogikeun pikeun pinuh ngartos pangaruh Kombucha dina mikrobioma manusa.

5. Kimchi

Asalna ti Koréa, kimchi mangrupikeun kol anu difermentasi sareng piring lobak anu populér. Kimchi ngandung seueur baktéri anu ngabantosan, sapertos baktéri Lactobacillus. Hiji studi mendakan kimchi saé pikeun kaséhatan titik sabab turunna kagiatan énzim toksik.

6. Produk kécap anu difermentasi

Aya sababaraha rupa produk kécap anu difermentasi anu tinggi dina probiotik anu nguntungkeun, kalebet témpé, natto, sareng miso. Salaku bonus tambihan, sababaraha panilitian hipotesis yén sanyawa lignans sareng isoflavonoid dina kedele ngabantosan nyegah kanker .

7. Susu tradisional

Mentega tradisional ngandung probiotik. Émut ieu béda ti buttermilk berbudaya, anu aya di kaseueuran toko sareng henteu ngandung probiotik. Mentega tradisional ngandung Lactococcus lactis, anu ngagaduhan sipat unik anu cenah tiasa dianggo saé sareng bayi anu nembé lahir. Hiji studi mendakan yén buttermilk ngabantosan ngirangan parahna enterocolitis nekrotisasi (inféksi dina peujit) dina kelenci.

8. Acar

Sababaraha acar memang ngandung probiotik, tapi didamel nganggo cuka henteu. Aya mérek anu ngandung probiotik langsung sareng resep pikeun nyiptakeun anjeun. Asinan ogé tiasa ngabantosan ningkatkeun asupan antioksidan anjeun.

Naha teu kunanaon nyandak probiotik unggal dinten?

Kusabab probiotik ilaharna dijual salaku suplemén sanés ubar, maka FDA henteu kedah ngatur klaim kaséhatan. Nanging, panilitian nunjukkeun yén panggunaan probiotik sapopoéna aman.

Sanaos biasana henteu seueur efek samping anu aya hubunganana sareng panggunaan probiotik, jalma-jalma panginten kadang-kadang kembung / gas atanapi béda-béda dina gerakan usus nalika aranjeunna mimiti ngalakukeun probiotik, saur Del Borrello. Biasana ngaleungit ku waktos.

Éta ogé penting pikeun kéngingkeun dosis anu bener tina probiotik pikeun épéktipitas lengkep. Dosis probiotik dirumuskeun dina hijian atanapi CFU. Barudak disarankeun nyandak 5-10 milyar CFU sapoé sareng déwasa disarankeun nyandak 10-20 milyar CFU per dinten.

Nalika ngamimitian probiotik, mungkin anjeun bakal ngembangkeun kokotor pikeun sababaraha dinten munggaran. Kusabab probiotik mangrupikeun baktéri hirup, penting pikeun parios jual ku tanggal dina suplement.

Saha anu henteu kedah nganggo probiotik?

Penting pikeun ngobrol sareng ahli kasihatan nalika nambihan suplemén dina diet anjeun. Penting pisan pikeun jalma anu ngagaduhan kanker sareng kakurangan kekebalan pikeun konsultasi sareng panyadia kasihatanna sateuacan nyandak probiotik. Upami teu kitu, kaseueuran jalma tiasa aman nyandak probiotik.